Minimalistisch, tijdloos en eenvoudig in onderhoud typeren de meest gevraagde modellen. De geheel profielloze douchewanden beschikken, in plaats van over profielen, over scharnieren. Deze wanden worden over het algemeen volledig op maat gemaakt. De monteur komt bij u thuis de douchewand opmeten en vervolgens wordt deze enkele weken later bij u geplaatst, op de millimeter aangepast op uw situatie. Schuine wanden, vloeren, opstapjes en dergelijke zijn dan geen enkel probleem meer.
Inloopdouches zijn douches zonder deur. Vooral de laatste jaren zijn deze erg populair geworden. Vaak worden ze ingezet op de plaats waar vroeger het bad stond. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een zeer ruime douche, die plaats biedt voor twee. Door het ontbreken van een deur zijn inloopdouches ook vaak interessant geprijsd en, door het ontbreken van een deur en profielen, eenvoudig in onderhoud. Een inloopdouche past ook in de huidige minimalistische trend.
Enige kritische noten zijn echter wel van toepassing op een inloop- douche. Met een inloopdouche lever je namelijk aanzienlijk in op het douchecomfort. In een gesloten douche blijft de warmte van het water namelijk als een nevel om je heen hangen en krijgt de omgevingstemperatuur van circa 22°C weinig vat op de temperatuur in de douchezone. Bij een inloopdouche trekt het warme water als het ware de koudere omgevingstemperatuur de douche in, waardoor een stap naast de douchestraal gelijk als een enorme temperatuursverandering voelt. Hetzelfde gevoel krijg je als je na het douchen de douchedeur opent.
Een ander nadeel van een inloopdouche is de wateroverlast Tijdens het douchen, kan het water wel 150 cm van je af spatten. Tenzij je een enorme douche hebt en voorzichtig bent met de handdouche betekent een inloopdouche in bijna alle gevallen dat de vloer (en spulletjes) naast en in de buurt van de inloopdouche nat zullen worden.
Erg fraai zijn de nieuwe schuifwanden. Deze opstellingen zijn voorzien van deuren met een prachtig rolmechanisme dat gezien mag worden. Het voordeel van een schuifwand is dat het water altijd binnen de douchezone blijft. Dit in tegenstelling tot een douchedeur, waarbij er altijd nog een risico is dat bij het openen van de deur druppels op de grond vallen. Vaak is zo’n mooie ruime schuifwand al meer dan voldoende om een badkamer tot luxe badkamer om te toveren.
De meeste douchewanden worden geleverd in helder veiligheids- glas en moeten altijd voorzien zijn van de Europese CE-markering. De gangbare dikte veiligheidsglas voor standaardmaten tot circa 100 x 200 cm bedraagt 6 mm. Daarboven wordt meestal 8 mm gebruikt.
Let vooral bij dunnere glassoorten op de verplichte CE-markering, zodat u zeker weet dat ze aan de veiligheidsnorm voldoen. Er wordt namelijk goedkopere import op de markt gebracht die niet aan deze CE-norm voldoet.
Veel glazen douchewanden kunnen worden voorzien van een coating waardoor kalkaanslag en vuil minder kans krijgt. Dit scheelt aanzienlijk in het dagelijkse onderhoud. Belangrijk is wel dat u geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt. Deze verkorten namelijk aanzienlijk de levensduur van de coating.