Wastafels
Designers leven zich naar hartelust uit op de wastafel. Geen wonder want het is het meest functionele attribuut in de badkamer. Boven- dien lenen de huidige materialen en technieken zich hier bij uitstek voor. Keramiek, kunststof, natuursteen, rvs, composiet, glas, Solid Surface of combinaties daarvan bieden de creatieve vrijheid om de wastafel tot een bijzonder object te maken. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijke vormen en de mogelijkheden waarop de waskom in de badkamer wordt geïntegreerd, in een meubel, hangend of staand.
Het maken van een juiste keuze voor de wastafel begint met een puur functionele vraag; wilt u alleen of tegelijk met meerdere personen gebruik maken van de wastafel. In het laatste geval is het handiger om de bak wat groter te kiezen en deze uit te rusten met 2 kranen. Een wastafel met een breedte vanaf 100 cm biedt voldoende ruimte voor 2 kranen. Deze kunt u op het blad plaatsen of uit de muur laten komen. Het voordeel van wastafelkranen uit de muur is dat het onderhoud van het wastafelblad een stuk eenvoudiger wordt.
Praktisch als wij zijn worden veruit de meeste nieuwe badkamers in Nederland voorzien van een badmeubel. Dit heeft tot gevolg dat de wastafels bijna altijd worden gedragen door een badmeubel. Vrijwel alle wastafelbladen hebben 1 of 2 bakken die naadloos worden geïntegreerd in het blad, waardoor er geen naden of kieren zijn waar vuil en bacteriën zich in kunnen ophopen. Ook maken geïntegreerde bakken het dagelijks onderhoud een stuk eenvoudiger. Keramische wastafelbladen zijn momenteel favoriet. Dit komt met name door hun stoere uitstraling en krasvastheid. Bovendien past de keramische wastafel het best bij het toilet, dat ook bijna altijd van keramiek is gemaakt. Keramische wastafelbladen zijn wel vaak beperkt in breedte. Als u een blad wenst dat breder is dan 120 cm, dan bent u op een ander materiaal aangewezen.
Toiletten
Toiletten zijn er in alle soorten, maten en uitvoeringen. Steeds vaker worden de modellen en kleuren aangepast aan de overige badkamer- producten, zodat een totaal badkamerconcept kan ontstaan.
De belangrijkste keuze die u moet maken is of u een staande toilet- pot met vast waterreservoir wilt of een hangend model, waarbij het waterreservoir achter de muur is geplaatst. De staande toiletten komen we voornamelijk nog tegen in de meer klassieke badkamer. Een ‘zwevend’ toilet heeft dan ook heel wat voordelen: het is fraai om te zien, neemt optisch veel minder ruimte in en de vloer eronder is eenvoudig schoon te houden.
Vraag bij de aanschaf van een nieuw toilet naar een passende toiletzitting die is voorzien van het zogenoemde ‘softclose systeem’ waardoor de zitting en deksel zachtjes sluiten en niet meer met een klap neervallen. De meeste toiletten zijn gemaakt van keramiek. Slechts enkele merken bieden exclusieve toiletten aan die zijn gemaakt van Solid Surface. De bedieningsplaten van het spoelsysteem zijn ware designproducten die zowel qua vorm als kleur in een groot aantal varianten verkrijgbaar zijn. Bij de meeste spoelsystemen
is het waterverbruik teruggebracht van 9 naar 6 liter of is het waterverbruik in het reservoir in te stellen. Dit kan men nog verder beperken door te kiezen voor een systeem met spoelonderbreker of het geavanceerde Water Saving System, dat per spoelbeurt maar 2,5 tot 4 liter water vergt.
Urinoir
Tot voor kort was het urinoir vooral te vinden in openbare gelegen- heden. Maar gelukkig vinden we het urinoir ook meer en meer in de badkamers thuis. Een urinoir is voor de heren een uitkomst en biedt behoorlijk wat voordelen boven een gewoon toilet. Het hangt op stahoogte aan de wand, hetgeen het ‘zuiver richten’ aanzienlijk bevordert en spatten op en naast het toilet voorkomt. Een deksel sluit het urinoir mooi en hygiënisch af.
Bovendien verbruikt de hangende heren wc aanzienlijk minder spoelwater dan een gewoon toilet. Ook de meeste vrouwen zijn voorstanders van een urinoir; de zitting van het naast hangende toilet kan dan gewoon gesloten blijven.
Bidet
In Nederland is het nog niet zo ingeburgerd, maar in het buitenland is een badkamer zonder bidet niet compleet. Veel Nederlandse vakantiegangers zullen zich in de badkamer van het hotel dan ook wel eens afgevraagd hebben waar het bidet nu eigenlijk precies voor dient. En na wat experimenteren bleek het in ieder geval uitermate handig om de vermoeide voeten in te wassen! De oorspronkelijke functie is echter een andere. Een bidet is bedoeld voor de reiniging van de intieme lichaamsdelen. Anders dan op een wc zit u op een bidet met het gezicht naar de muur, zodat u eenvoudig de kraan kunt bedienen. Als u wat minder ruimte in de badkamer heeft, kunt u natuurlijk ook kiezen voor een toilet met onderdouche.
InterDoccia Catalogus 2017 – Segment Sanitair & Keramiek
Axa brochure 2016
Axa brochures Wild
Axa brochure White Jam
Axa brochure Cinque
Axa brochure Prime